Autisme-belevingscircuit

Hoe voelt het om vast te lopen omdat niemand duidelijk zegt wat de bedoeling is? Kun jij gefrustreerd raken wanneer je teveel prikkels binnenkrijgt? Zou je je mislukt voelen op het moment dat je het overzicht in een situatie compleet verliest? Mensen met een diagnose autisme lopen dagelijks tegen moeilijkheden aan waar anderen geen idee van hebben. Naasten, professionals en geïnteresseerden kunnen dit op 3 april bij Nexus ervaren. In het kader van de Nationale Autismeweek komt er een autisme-belevingscircuit waarmee de gevoelsbeleving van mensen met een diagnose in het autismespectrum wordt nagebootst.

De idee is dat frustraties en onbegrip veel emoties kunnen oproepen en soms lastig onder woorden te brengen zijn. Iemand met autisme kan soms enorm boos worden, omdat een situatie te ingewikkeld wordt. Maar ook de omgeving van degene met de diagnose kan geïrriteerd raken omdat boodschappen niet aankomen. Of wanneer een omstandigheid in zijn ogen overzichtelijk is, maar voor degene met de diagnose volstrekt onduidelijk.

Hoe autisme voelt kun je het beste aan de lijve ervaren, is de gedachte achter het autisme-belevingscircuit (ABC), ontwikkeld door de Nederlandse Vereniging voor Autisme. De training bestaat uit tien opdrachten die leren ervaren hoe iemand met autisme zich in bepaalde situaties kan voelen. Vervolgens wordt er onder deskundige begeleiding vanuit Nexus gepraat over hoe je er beter mee kunt omgaan. De training wordt op 3 april gehouden van 10.00m tot 12.00 uur op Klooienberglaan 2 Zwolle en is breed toegankelijk. Je kan je vooraf aanmelden via info@nexuszwolle.nl, maar je mag ook zomaar binnenlopen. Deelname is kosteloos.

Tekst: Anke Wijnacker